понедельник, 10 июля 2017 г.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ βράβευσε την Αλεξανδρουπολίτισα Πρόεδρο του «Ρώσικου Σπιτιού»


Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σε μία κίνηση μεγάλης σημασίας ανέδειξε τους ανθρώπους που εργάζονται στην Ελλάδα για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες της σημερινής οικονομικής κρίσης και των πολιτικών σκοπιμοτήτων από άνομα και ανίερα συμφέροντα στον δυτικό κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης δεξίωσης για την εθνική εορτή της Ρωσίας, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντρ Π. Στσερμπακόβ απένειμε επιστήθιο διακριτικό σήμα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας «Για Συνεργασία» στην Πρόεδρο του πολιτιστικού κέντρου «Ρωσικό Σπίτι» και Διαχειρίστρια του Γραφείου Ενημέρωσης και Τουριστικής-Οικονομικής Συνεργασίας της Αγίας Πετρούπολης με την Ελλάδα, κ. Ιουλία Γαβρίλοβα ως «αναγνώριση της πολυετούς συμβολής της στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών πολιτιστικών και διαπεριφερειακών δεσμών».

Η απονομή του βραβείου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών γίνεται σε πολίτες και μη πολίτες της Ρωσίας που έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των φιλικών, πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων με άλλες χώρες, όπως επίσης για να κάνουν γνωστή στο κοινό την ρωσική γλώσσα και να υλοποιήσουν προγράμματα υποστήριξης των συμπατριωτών από τη Ρωσία που ζουν στην περιοχή. Ο Υπουργός Εξωτερικών λαμβάνει την απόφαση απονομής με βάση εισηγήσεις και αναφορές πεπραγμένων. Η απονομή έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση από τον επικεφαλή της διπλωματικής αποστολής.

Είναι από τις ανώτερες διακρίσεις που μπορεί να λάβει κάποιος στο εξωτερικό και η Ιουλία Γαβρίλοβα έχει το υπόβαθρο και δράση που δικαιολογεί απόλυτα αυτή την απονομή. Ζει στην Αλεξανδρούπολη για 17 χρόνια και έχει δύο παιδιά μαζί με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη που είναι σύμβουλος του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης και μάλιστα ο μοναδικός ξένος σύμβουλος.

Η Ιουλία Γαβρίλοβα γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη και σπούδασε στο Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο της πόλης μέχρι που γνώρισε τον Έλληνα μελλοντικό σύζυγό της και εγκαταστάθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, την ελληνική πόλη που βρίσκεται πλησιέστερα στην Αγία Πετρούπολη, την «Βόρεια Πρωτεύουσα» της Ρωσίας. Στην Αλεξανδρούπολη έκανε την οικογένειά της και θέλησε να φέρει κοντά τις δύο πατρίδες της. Μαζί με τον σύζυγό της ίδρυσαν το πολιτιστικό κέντρο «Ρώσικο Σπίτι» και λίγα χρόνια μετά το Γραφείο Σύνδεσης της Ελλάδας με την Αγία Πετρούπολη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρουπόλεως και την κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης. Το πρώτο έργο στο πλαίσιο της ελληνορωσικής σύνδεσης ήταν η ανέγερση του μνημείου (με ευλογία από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο στον προαύλιο χώρο του καθεδρικού ναού του Αγ. Νικολάου) προς τιμή των Ρώσων στρατιωτών που πέθαναν στην Αλεξανδρούπολη και ανήκαν στις ρωσικές δυνάμεις που την απελευθέρωσαν κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Το τμήμα Μηχανικού αυτών των δυνάμεων κατέστρωσε το ρυμοτομικό σχέδιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η σημερινή πόλη. Από τότε ξεκίνησε μία πορεία που υποστηρίχθηκε με πολύ προσωπική δουλειά τόσο στον σχεδιασμό όσο και συντονισμό και οδήγησε σε μία αλματώδη αύξηση της ροής Ρώσων τουριστών και αξιωματούχων στην περιοχή σε σημείο που η Αλεξανδρούπολη να χαρακτηριστεί ως «η ρωσικότερη πόλη της Ελλάδας».

Σε κάποιο χρονικό διάστημα είχε ξεπεράσει και τη Θεσσαλονίκη σε διανυκτερεύσεις. Οι πολιτικές σκοπιμότητες με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας έκοψαν κάπως την ταχύτητα των εξελίξεων αλλά το δυναμικό υπάρχει σταθερό.

Η αδελφοποίηση της Αλεξανδρούπολης με την πόλη Σοσνόβυ Μπορ της Περιφέρειας Αγίας Πετρούπολης, που ακολούθησε σύντομα, θεσμοθέτησε την σχέση της Αλεξανδρούπολης με τη Ρωσία και στη συνέχεια αδελφοποιήθηκε με την Αγία Πετρούπολη μέσω της αυτοδιοικητικής της περιοχής Βίμποργσκυ. Μέχρι και απευθείας πτήση υπήρξε μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Αγίας Πετρούπολης και Μόσχας. Η Αλεξανδρούπολη έγινε γνωστός προορισμός όχι μόνο για τουριστικές εξορμήσεις, αλλά και για τέλεση επίσημων πολιτιστικών γεγονότων της Ρωσίας, όπως επίσης και για οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες, στο μέτρο βέβαια που επιτρέπουν τα πολιτικά πλαίσια και οι περιορισμοί που τίθενται από την κυβέρνηση στην Ελλάδα και από την Ε.Ε.

Η πολυτιμότερη επένδυση όμως μέχρι τώρα δεν ήταν οικονομική. Ήταν επένδυση μέλλοντος και φιλελληνισμού και γίνεται κάθε καλοκαίρι στις παιδικές κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως όπου μέχρι σήμερα εκατοντάδες παιδιά από την Αγία Πετρούπολη έχουν φιλοξενηθεί. Οι αδελφοποιήσεις σχολείων, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν επίσης προσφέρει σε αυτό.

Είναι πέρα από τον σκοπό του άρθρου η αναλυτικότερη παρουσίαση του έργου της κ. Γαβρίλοβα μέσω του «Ρώσικου Σπιτιού» και του Γραφείου Ενημέρωσης και Τουριστικής-Οικονομικής Συνεργασίας της Αγίας Πετρούπολης με την Ελλάδα. Η δράση της μέσω των δύο φορέων εκτείνεται τόσο στον πολιτιστικό και μορφωτικό τομέα όσο και στον οικονομικό, γεγονός ζωτικής αξίας για την Αλεξανδρούπολη και τη Θράκη που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Ταυτόχρονα, έγινε περισσότερο γνωστή και προσιτή η ρωσική κοινωνία, με πρόσθετο επίτευγμα τα μαθήματα ρωσικής γλώσσας και την χορήγηση αναγνωρισμένου τίτλου γλωσσομάθειας από το ρωσικό κράτος και από το ελληνικό ΑΣΕΠ.

Τώρα γίνεται ανέγερση στην Αλεξανδρούπολη του ξύλινου παρεκκλησίου ρωσικού ρυθμού που θα βρίσκεται εντός του χώρου του μεγάλου Ιερού Ναού Αγίου Βλαδιμήρου που θα ανεγερθεί μετά. Όπως τονίζει το Ρώσικο Σπίτι τόσο το παρεκκλήσι όσο και ο Ιερός Ναός αποτελούν πρόγραμμα του πολιτιστικού κέντρου στα πλαίσια της ανάπτυξης σχέσεων της Αλεξανδρούπολης και του Σοσνόβυ Μπορ με την υποστήριξη πολλών φορέων στην Περιφέρεια Αγίας Πετρούπολης και με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου για να καλυφθούν οι πνευματικές ανάγκες της ενορίας.

Η προώθηση των διαπεριφερειακών σχέσεων της Ελλάδας με την Β.Δ. Ρωσία είναι το σημαντικότερο επίτευγμα που συνδέεται και με την μελλοντική αειφόρο ανάπτυξη σε σταθερές βάσεις. Ειδικά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Αλεξανδρουπολης, Καβάλας, Βέροιας, Αριστοτέλη και η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής έχουν συμφωνίες συνεργασίας με την Αγία Πετρούπολη και αδελφοποιήσεις με συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές ενότητες της που έχουν κοινά στοιχεία μαζί τους. Το Γραφείο Σύνδεσης παίζει τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτό το έργο και μάλιστα η ύπαρξη του Γραφείου Σύνδεσης αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία. Οι ρωσόφωνοι Έλληνες που έχουν έρθει από την Ρωσία και από άλλες χώρες από την πρώην Σοβιετική Ένωση αποτελούν τη ζωντανή σύνδεση των δύο χωρών και το Γραφείο Σύνδεσης με το Ρώσικο Σπίτι υλοποιούν και αξιοποιούν αυτή τη σχέση στον πολιτιστικό, μορφωτικό και οικονομικό τομέα, μεταξύ άλλων.

Από οικονομική και επιχειρηματική σκοπιά το Γραφείο Σύνδεσης θα κινηθεί για να θεμελιώσει τη θέση του ανάμεσα σε παραγωγούς, επιχειρηματίες κλπ σε όλη την Ελλάδα ως σημείου αναφοράς για τις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις με έμφαση στην ενίσχυση των εξαγωγών και την ενημέρωση-κατάρτιση των Ελλήνων ενδιαφερομένων.

0